December is traditiegetrouw dé maand als het gaat om een zorgverzekering kiezen voor komend jaar. Hoewel deze overstapperiode in ons geheugen gegrift zit, is er toch maar een kleine groep Nederlanders die ook daadwerkelijk overstapt: ongeveer 8 procent.
Zonde, want overstappen kan vandaag de dag vrij eenvoudig. Dit is het moment om ervoor te zorgen dat je zorgverzekering aansluit bij jouw leven, het kan je soms wel honderden euro’s besparen. Uit onderzoek van Independer blijkt dat mensen die zelf een basiszorgverzekering zoeken gemiddeld vijftig euro kunnen besparen.
Stel dat je naar een andere verzekeraar wil, waar wil je dan op letten? Samen met Nationale-Nederlanden maakten we een overzicht.
1. Wil je blijven zitten of niet?
Het kan een veilig gevoel geven: lekker blijven zitten waar je zit. Waarschijnlijk is het dé reden waarom veel Nederlanders niet overstappen. Ook als je niet van plan bent om over te stappen, is het goed om je in jouw zorgverzekering te verdiepen. Wat is belangrijk voor jou? En blijven de voorwaarden van jouw zorgverzekering hetzelfde, of verandert hier iets in?
Door online in een aantal vergelijkingstools te duiken, kun je achterhalen óf er wellicht een andere polis bestaat die beter bij jouw behoeften of budget past. De eerste vraag die jij jezelf wilt stellen: past jouw zorgverzekering nog wel bij je wensen, portemonnee of veranderende leven in 2020?
2. Vergelijk, maar let niet alleen op een lage premie
Ga je een zorgverzekering kiezen, dan is het goed om niet alleen af te gaan op de maandelijkse premie. Je kunt namelijk voor een dure verrassing komen te staan wanneer je zorg nodig blijkt te hebben die niet gedekt is in je zorgverzekering. Denk dus na over welke zorg je nodig denkt te hebben.
Zet voor jezelf op een rij wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld graag kinderen in 2020, dan is het verstandig om een uitgebreidere aanvullende verzekering te nemen waarin kosten voor ziekenhuis- en kraamzorg zijn gedekt.
3. Vergeet niet dat je een keuze hebt qua soort polis
Zorgverzekeraars hebben verschillende soorten polissen in hun portefeuille: natura, restitutie, combinatie of budget. Bijna de helft van de Nederlanders weet dit niet, zo blijkt uit onderzoek. De polis die je kiest bepaalt onder andere bij welke zorgaanbieders je de behandeling volledig vergoed krijgt. Wil je zeker weten dat je naar het ziekenhuis bij jou in de buurt kunt? Dan is het goed om hier rekening mee te houden.
De restitutiepolis biedt de meeste keuzevrijheid. Deze is gemiddeld ongeveer vijf euro per maand duurder dan de naturapolis. Met een naturapolis krijg je alleen behandelingen volledig vergoed van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten.
4. Let op het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage
Bij veel Nederlanders bestaat er een groot misverstand over het eigen risico. Bijna de helft van de verzekerden weet niet dat het eigen risico alleen voor zorg uit de basisverzekering geldt. Voor sommige medische kosten moet je naast het eigen risico ook een eigen bijdrage betalen.
Het eigen risico is een standaard bedrag voor kosten die je zelf betaalt voor medische zorg uit de basisverzekering. Standaard is dit 385 euro. Je moet dus eerst dit bedrag ophoesten, voordat je de vergoeding vanuit de basisverzekering krijgt.
Je kunt zelf kiezen of je een hoger eigen risico neemt, in dat geval betaal je een lagere maandelijkse zorgpremie. Het eigen risico is niet op alle zorg uit de basisverzekering van toepassing. Zo gaat het eigen risico niet op voor een bezoekje aan de huisarts, maar wel wanneer je medicijnen nodig hebt.
Een ander verhaal is de eigen bijdrage die je voor sommige zorgkosten moet betalen. Denk daarbij aan een kunstgebit, hoortoestel of contactlenzen. Deze wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.
5. Ga geen appels met peren vergelijken bij de aanvullende verzekering
De premieverschillen tussen aanvullende verzekeringen zijn vaak nog stukken groter dan die van de basisverzekering. Er is alleen een kleine ‘maar’. Een basisverzekering kun je redelijk eenvoudig vergelijken met die van een andere verzekeraar. Moeilijk wordt het bij de aanvullende verzekering, omdat de dekkingen sterk van elkaar verschillen.
Ga dus geen appels met peren vergelijken. En wees ook kritisch op de dekking: verzeker je alleen voor de zorg die je ook echt nodig hebt.
6. Vergeet de collectieve zorgverzekering niet, bijvoorbeeld als je zzp’er bent
Veel mensen kunnen zich collectief verzekering. Dit kan voordelig voor je zijn door de extra collectiviteitskorting op zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen. Daarnaast biedt zo’n verzekering vaak extra dekkingen, bijvoorbeeld op het gebied van ziektepreventie bij zzp’ers.
7. Zet de deadline in je agenda
We zetten het nog even voor je op een rij: je moet vóór 1 januari je huidige polis opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari.
En wil je gebruik maken van een overstapservice? Dan moet je de aanvraag voor het nieuwe jaar indienen. Je hoeft je oude verzekering dan niet zelf op te zeggen.
Wil jij ook in 2020 verzekerd zijn van goede zorg? Bij Nationale-Nederlanden heb je vrije zorgkeuze met een restitutiepolis, krijg je 9% korting op je aanvullende verzekering en ben je sneller aan de beurt met Wachtlijstbemiddeling. Bereken je premie!